Ważne jest nie tylko odżywianie w ciąży, ale również i to przed planowanym zajściem w ciążę. Istnieją odgórne wytyczne dotyczące tego, jak powinna odżywiać się kobieta, która planuje zostać mamą. Już teraz zatroszcz się o zdrowie swoje i swojego przyszłego potomka. Wprowadź delikatne modyfikacje do jadłospisu i ciesz się zwiększoną płodnością. Wiele kobiet zaczyna myśleć o swojej diecie dopiero po zajściu w ciążę, a jednak powinno się to zrobić przed planowanym zapłodnieniem.

Odżywanie w ciąży
Jeżeli masz prawidłową masę ciała, nie masz poważniejszych problemów zdrowotnych i starasz się być aktywna fizycznie, zastosuj po prostu podstawowe rady wyznaczone przez WHO. Według nich przyszła mama powinna spożywać codziennie przynajmniej osiem porcji produktów zbożowych. Jedną porcją będzie tutaj np. kromka pieczywa lub mała garstka makaronu bądź ryżu. Twoja dieta, podobnie jak odżywianie w ciąży, musi ci też dostarczać licznych witamin i minerałów, a te powinnaś czerpać z warzyw i owoców. Stosuj je w niemalże nieograniczonych ilościach. Postaraj się zjadać codziennie przynajmniej pół kilograma warzyw i owoców. Jeżeli masz problem z jedzeniem tych surowych, kupuj wygodne mrożonki. Już jedno opakowanie mrożonych warzyw może zaspokoić twoje zapotrzebowanie na te produkty.
Póki co mówimy wyłącznie o węglowodanach, a przecież ciąża będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy twój organizm zacznie dysponować także odpowiednią ilością białka i tłuszczu. Ten pierwszy makroskładnik musisz pobierać z nabiału oraz mięsa, no i koniecznie uzupełni swoją dietę w zdrowe tłuszcze pochodzące z olejów, orzechów i siemienia lnianego.
