nicponkids.pl

Nowoczesny parenting

ciasto
Lifestyle

Przygotuj pyszny tort urodzinowy!

Czy wyobrażasz sobie urodziny bez pysznego tortu? My również nie! To pewnego rodzaju tradycja, której nikt nie odważy się przerwać. Bo po co, skoro można wtedy – całkowicie bezkarnie – zajadać się tortem? Mamy dla Ciebie przepis, który możesz wykorzystać podczas następnych urodzin.

Tort czekoladowo–bananowy

Tort czekoladowo-bananowy to idealne połączenie dwóch smacznych i zdrowych składników, które w połączeniu z ciastem biszkoptowym smakują wprost wybornie. Szybko zapragniesz po raz kolejny urządzić urodziny, tylko po to, by znów zjeść ten tort. Prawdopodobnie jednak obawiasz się, że to ciasto może być zbyt skomplikowane. W końcu wymaga przygotowania biszkoptu, a to już wyższa szkoła jazdy. Z naszym przepisem poradzisz sobie bez żadnego problemu!

Przepis na biszkopt

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Potrzebujesz do niego 140 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 150 gramów cukru, łyżeczki proszku do pieczenia i 6 jajek. Zacznij od przesiania mąki do jednej miski. Umieść w niej również proszek do pieczenia. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj z odrobiną soli na sztywną pianę. Dopiero wtedy możesz zacząć dodawać cukier – po łyżeczce. Ciągle miksuj. Na koniec czas na żółtka, również dodawane pojedynczo. Ubijaj, by masa była gładka. Do tak przygotowanej piany dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj całość. Teraz przełóż ciasto do tortownicy i piecz je przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Jak udekorować tort?

Tort czekoladowy z bananami powinien mieć oczywiście całą masę czekolady i banany, prawda? Czas w takim razie zrobić idealny krem czekoladowy do tortu. Potrzebujesz 250 mililitrów kremówki, dwie tabliczki czekolady i 100 gramów mascarpone. Najpierw rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pozwól jej ostygnąć, jednak nie zastygnąć. W tym czasie ubij kremówkę na gęstą pianę, a następnie powoli dodawaj mascarpone, ciągle ubijając. Gdy otrzymasz mus, połącz go z czekoladą delikatnie za pomocą łopatki. Tym musem możesz ozdobić środek tortu – po rozkrojeniu biszkoptu – a także górę i boki. Ciasto obłóż zaś pokrojonymi w plasterki bananami! Będzie smacznie i naprawdę efektownie.

Co powiesz na taki tort? To wcale nie tak dużo pracy, jak można się spodziewać. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, by uzyskać naprawdę spektakularny efekt.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.