Ciąża to szczególny stan w życiu każdej kobiety. Podczas niej w organizmie zachodzą zmiany, które wymagają zupełnie innej diety, a także znacznie zwiększonego dostarczania do ciała składników odżywczych, witamin i minerałów. Szczególnie dużej uwadze warto tu poddać żelazo. Dlaczego jest ono tak ważne, a także, w jaki sposób dostarczać go do organizmu w maksymalnie dużej ilości?
Dlaczego żelazo jest tak ważne?
Zanim jednak przejdziemy do tego, gdzie szukać dużej ilości żelaza i jak poprawić jego wchłanialność przez organizm, najpierw warto się zastanowić nad tym, dlaczego jest ono tak ważne w czasie ciąży. Za co konkretnie odpowiada w organizmie żelazo?
Żelazo jest głównym składnikiem przyczyniającym się do wytwarzania przez organizm hemoglobiny. Jest to składnik krwi, który odpowiada za transportowanie w niej tlenu. Dzięki niej wszystkie tkanki i komórki w ciele są odpowiednio odżywione w tlen.
Co może się wydarzyć, jeśli żelaza będzie zbyt mało w organizmie kobiety w czasie ciąży? Doprowadzi to w bardzo szybki czasie do anemii, czyli inaczej mówiąc do niedokrwistości. Co to oznacza dokładnie? Dla kobiety jest to związane z dużym ze zmęczeniem, osłabieniem organizmu, a także z zawrotami głowy. Znacznie zwiększona jest również łamliwość włosów oraz paznokci. Dla dziecka jednak skutki niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza mogą okazać się znacznie poważniejsze. Skutkiem tego może być zaburzony rozwój płodu, przedwczesny poród, a nawet poronienie. Bardzo często duże niedobory żelaza w trakcie ciąży wiązać się mogą nieprawidłowym rozwojem mózgu u dziecka, co oczywiście oznacza niepoprawny rozwój umysłowy dziecka.
Dieta bogata w żelazo w ciąży
Jak zatem widać, niedobory żelaza w organizmie to nie żarty i mogą mieć naprawdę bardzo poważne skutki dla dziecka. Warto więc od samego początku ciąży zadbać o to, aby wprowadzić dietę bogatą w ten pierwiastek. Jaka to jednak powinna być dieta? W których konkretnie składnikach znaleźć można duże ilości żelaza?
Jeśli chce się zachować przez cały czas trwania ciąży odpowiedni poziom żelaza, przede wszystkim zaleca się spożywanie dużej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak np. czerwone mięso, żółtka jaj, czy też ryby. Dodatkowo mocno poleca się włączenie do diety takich roślin jak brokuły, szpinak czy też natkę pietruszki.
Co bardzo ważne, niezwykle istotne jest to, aby zadbać o odpowiednią wchłanialność żelaza przez organizm. W tym celu należy spożywać większe ilości witaminy C, która przyczynia się do poprawy przyswajalności spożywanego w pożywieniu żelaza.