Idealne na rozszerzanie diety niemowlaka przepisy dla każdego.

0
21
Idealne na rozszerzanie diety niemowlaka przepisy dla każdego

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia dziecko przez pierwsze sześć miesięcy swojego życia powinno być karmione wyłącznie piersią. Jeżeli z różnych przyczyn nie jest to możliwe, stosuje się mleko modyfikowane. Temat rozszerzania diety jest bardzo różny, uwzględniając indywidualne poglądy rodziców. Jednak ogólnie przyjęta norma, to taka, w której zaleca się rozszerzać dietę pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Pozostaje zasadnicze pytanie: co będzie odpowiednie i bezpieczne dla tak małego człowieka, którego niedojrzały układ pokarmowy jest bardzo delikatny, a z drugiej strony dziecko potrzebuje dodatkowych składników odżywczych?

Co możemy zaproponować dziecku jako pierwszy posiłek?

Sklepowe półki aż uginają się od ton słoiczków i przecierów przeznaczonych specjalnie dla dzieci jako żywienie początkowe. W ofercie znajdują się przeciery warzywne, owocowe, czy gotowe obiadki lub propozycje śniadań i podwieczorków. Jednak najlepiej zaleca się gotowanie w domu, ponieważ od początku przyzwyczajamy malca do smaku domowych produktów, które w odróżnieniu od tych kupnych mają bardziej wyrazisty smak. Pierwszą zasadą, jaką należy się kierować, rozszerzając dziecku dietę, jest wysoka jakość produktów. Muszą to być początkowo pojedyncze składniki. Należy obserwować reakcję dziecka, aby wiedzieć, czy przypadkiem nie występuje alergia na któryś składnik pokarmowy. Klasycznie większość rodziców podaje maluchowi gładkie purée z marchewki lub w niewielkich ilościach starte na gładko słodkie jabłuszko.

Na co należy uważać podczas rozszerzania diety?

Są takie produkty, których nie należy dodawać do dań, komponując je dziecku. Do pierwszego roku życia nie używamy soli ani cukru, ponieważ mogą zaszkodzić oraz są naprawdę zbędne, ponieważ dziecko ma nawet dwa razy więcej kubków smakowych niż dorosły i nie potrzebuje dodatkowych bodźców. W zamian warto w późniejszym czasie zacząć używać zdrowych przypraw, takich jak pietruszka, koperek, czosnek. Mogą one doskonale podkreślić smak dań, bez konieczności dodawania szkodliwej soli. Decydując się na rozszerzanie diety niemowlaka przepisy dostępne w internecie mogą nam znacząco pomóc, ale należy być czujnym. Ważne jest, aby dany przepis był dostosowany adekwatnie do wieku dziecka oraz aby wyeliminować produkty, na które dziecko ma stwierdzoną alergię.

Podstawa żywienia niemowląt

Eksperymentując w kuchni z nowymi przepisami, warto pamiętać o tym, aby podstawą ich były zawsze świeże warzywa i owoce od sprawdzonych dostawców. W kwestii mięsa również należy zachować zdrowy rozsądek. Absolutnie nie wolno podawać dziecku surowego mięsa ani ryb, serów pleśniowych, a do ukończenia pierwszego roku życia nawet miodu. Mogą w nich znajdować się szkodliwe bakterie, np. listerie czy toksyna botulinowa, których zjedzenie przez dziecko może skończyć się tragicznie. Wybierajmy chude, najlepiej drobiowe mięso oraz ryby morskie. Gotujmy je na parze lub pieczmy w piekarniku. Poza wprowadzaniem nowych pokarmów należy kontynuować podaż mleka, w dalszym ciągu podając pierś albo mleko modyfikowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here